10 Ginkgo biloban tunnetuinta terveysvaikutusta

10 Ginkgo biloban tunnetuinta terveysvaikutusta

Published : 2018-01-04 19:41:56

Mikä on Ginkgo Biloba?

Ginkgo biloba eli neidonhiuspuu on yksi maailman vanhimmista puulajeista. Neidonhiuspuu saataa elää jopa yli 2000-vuotiaaksi. Neidonhiuspuuta viljellään edelleenkin lääkekasvina Kiinassa, Japanissa, Koreassa, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ginkgo biloba on helppo viljeltävä, koska se on erittäin pitkäikäinen ja äärimmäisen kestävä tuholaisia ja ilmansaasteita vastaan. 

Rohdoksena käytetään neidonhiuspuun lehtiä. Neidonhiuspuun käyttö länsimaisessa lääketieteessä on melko uutta, mutta jo hyvin tunnettua. Nykyään ginkgo biloba kuuluu Euroopassa, varsinkin Saksassa ja Ranskassa, eniten käytettyihin kasvirohtoihin.

Ginkgo biloban tutkitut terveyshyödyt:

Hoitaa masennusta

Neidonhiuspuulla on saatu hyviä tuloksia masennuksen hoidossa varsinkin varttuneimmilla ihmisillä. Myös nuoremmilla ihmisillä on saatu lupaavia tuloksia masennuksen hoidossa ginkgon avulla. Eräässä kontrolloidussa tutkimuksessa uute vahvisti masennuslääkkeiden tehoa vaikeahoitoisten depressioiden hoidossa.

Parantaa kognitiivisia kykyjä

Yksi neidonhiuspuun yleisemmin kiitetyistä ominaisuuksista on sen vaikutukset kognitiivisiin kykyihin. Tutkimukset osoittavat, että ginkgo parantaa muistia, keskittymiskykyä ja luovaa ajattelua.

Hoitaa Alzheimeria ja dementiaa

Yleisimmin neidonhiuspuuta käytetään Alzheimerin ja dementian hoidossa. Useat tutkimukset ovat vahvistaneet ginkgon parantavan kognitiivisia kykyjä dementiapotilailla. Gingkon parantavat ominaisuudet johtuvat useiden flavonoidien ja terpeenien yhteisvaikutuksista.

Parantaa näkökykyä

Toiseksi yleisin syy ginkgo biloban käyttöön on näkökyvyn ylläpitäminen ja parantaminen. Ginkgo ehkäisee ja hoitaa verkkokalvon rappeumaa, kaihia ja glaukoomaa. Ginkgo biloba-uutteen on havaittu lisäksi parantavan kaukonäköä.

Lievittää kipua

Neidonhiuspuulla on myös mietoja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Vaikutukset perustuvat ilmeisesti tulehduksen hillitsimiseen, samalla kuin tulehdus lievittyy, niin myös kipu vähenee.

Parantaa verenkiertoa

Ginkgo biloba-uutteen on myös osoitettu laajentavan verisuonia ja parantavan verenvirtausta. Neidonhiuspuu-uute onkin loistava apu verenkierto-ongelmista kärsiville ihmisille.

Suojaa sydäntä

Ginkgo on yhdistetty myös matalampaan verenpaineeseen, alhaisempi verenpaine suojaa sydäntä erilaisilta sydänongelmilta.

Suojaa hermostosairauksilta 

Gingko biloba-uutteella on havaittu olevan positiivinen vaikutus hermoston toimintaan. Neidonhiuspuu nopeuttaa reaktioaikaa ja pienentää riskiä sairastua hermostosairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin ja dementiaan. Suojaavan vaikutuksen arvellaan johtuvan ginkgon sisältämistä voimakkaista kemiallisista yhdisteistä.

Suojaa syövältä

Ginkgo sisältää erittäin korkeita pitoisuuksia vahvoja antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa vapailta radikaaleilta. Vapaat radikaalit vahingoittavat terveitä soluja aiheuttaen lukuisia eri kroonisia sairauksia ja syöpää. 

Hidastaa ikääntymistä

Ginkgoa käytetään yleisesti niin sanottuna "anti-aging" valmisteena. Ginkgon antioksidantit auttavat ihoa pysymään heleänä ja terveenä, hidastaen näin ryppyjen muodostumista. Lisääntyneen verenkierron ansiosta ginkgo nopeuttaa myös haavojen paranemista sekä ehkäisee arpien muodostumista 

Annostus ja käyttöohjeet

Kestävien ja parhaiden tulosten saavuttamiseksi Ginkgo biloba-uutetta on käytettävä vähintään 8 viikkoa säännöllisesti. Annostus 120-240 mg standardoitua Ginkgo biloba-uutetta kahdesti päivässä.

Varoitukset

Neidonhiuspuu-uutteen ohjeenmukaisesta käytöstä ei ole todettu vakavia sivuvaikutuksia. Ruoansulatushäiriöitä ja päänsärkyä voi joissain tapauksissa ilmetä. Uute ei sovi käytettäväksi verenohennuslääkkeiden kanssa.

Lähteet: 

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00109

https://www.organicfacts.net/ginkgo.html

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/774397

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378434700003169

Related posts