Ruusujuuri hillitsee stressiä ja antaa energiaa

Ruusujuuri hillitsee stressiä ja antaa energiaa

Published : 2018-04-06 12:27:17

Kehon kyky adaptoitua stressiin on yksi tärkeimmistä edellytyksistä hyvän terveyden ylläpitämisessä. Tietyt rohdokset auttavat kehoa sopeutumaan stressiin, näitä rohdoksia kutsutaan adaptogeeneiksi. Ruusujuuri on yksi eniten tutkituista adaptogeeneistä ja sen vaikutukset terveyden- ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä ovat merkittävät.

Ruusujuuri kasvaa maapallon kylmimmillä alueilla, kuten Pohjois-Euroopassa, Appalakkien vuoristossa, Islannissa sekä vuoristoissa Aasiassa ja Euroopassa. Vuoristoisissa olosuhteissa kasvi joutuu sietämään äärimmäisiä olosuhteita, tämän vuoksi se antaa myös sitä nauttivalle sen adaptogeeniset ominaisuudet käyttöön.

Ruusujuuri sisältää voimakkaita antioksidatiivisia komponentteja

Ruusujuuri sisältää lukuisia voimakkaita antioksidantteja kuten rosaviineja, salirosideja, kversetiiniä, proantosyaniineja, triterpeenejä ja klorogeenihappoa. Tämä uniikki yhdistelmä fytoravinteita auttaa ruusujuurta adaptoitumaan ankariin olosuhteisiin. Nämä samat komponentit antavat ruusujuurelle sen poikkeukselliset kyvyt kortisolitasojen hillitsemiseen, ja kukapa ei haluaisi vähentää stressihormonin määrää elimistössä.

Ruusujuuri lisää tärkeiden välittäjäaineiden tuotantoa

Tutkijat ovat havainneet, että ruusjuuri lisää serotoniin, dopamiinin ja endorfiinien tuotantoa elimistössä. Terveet serotoniinitasot ovat välttämättömiä hyvän ja positiivisen elämänasenteen kannalta. Dopamiini lisää itsetuntoa ja itseluottamusta sekä auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme helpommin. Endorfiinit taas auttavat meitä tuntemaan olomme hyväksi nostamalla mielialaamme.

Useat tutkimukset osoittavat, että ruusujuuri parantaa kognitiivisia kykyjä, muistia ja luovaa ajattelua. Tutkijat ovat havainneet myös ruusujuuren tehon stressistä johtuvaan väsymykseen vain kahden viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Ruusujuuri tasapainottaa verensokeria

Ruusujuurella on havaittu tutkimuksissa myös verensokeria tasapainottavia ominaisuuksia, kasvi lisää sokerin käyttöä energiaksi ja tasapainottaa näin verensokeria. 

Ruusujuuri on potentiaalinen suorituksen parantaja

Adaptogeeniset yrtit kuten ruusujuuri parantavat lihasten glykogeenisynteesiä. Tämä helpottaa haastavien urheilusuoritusten läpiviemisessä. Urheilijoiden on helpompi kehittää voimaa, nopeutta ja kestävyyttä korkeammalle tasolle adaptogeenisten rohdosten avulla.

Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan ruusujuuri lisäsi rasvahappojen käyttöä energianlähteenä raskaassa urheilusuorituksessa, lisäksi se vähensi lihasten vaurioita rankan urheilusuorituksen jälkeen. 

Annostus

Standardoitua uutetta (3 % rosaviinejä, 1 % salirosideja) 200 mg - 500 mg päivässä tai ruusujuurijauhetta 1-2 g päivässä. Ruusujuurta pidetään yleisesti turvallisena rohdoksena. Adaptogeenejä suositellaan käytettäväksi jaksoissa, esimerkiksi 3 viikkoa kerrallaan ja viikon tauko käytöstä tämän jälkeen.

Lähteet: https://drjockers.com/health-benefits-rhodiola/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25206012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=rhodiola+associate+thinking

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20034236

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24417880

Related posts