1. Parantaa lyhytkestoista muistia
Michiganin yliopiston tehdyssä tutkimuksessa oppilaille annettiin tehtäväksi muistitehtävä. Oppilaat jaettiin kahteen ryhmään, toinen ryhmä kävi kävelemässä puistossa ja toinen kaupungilla. Osallistujien palatessa kävelyltä he suorittivat muistitehtävän uudestaan. Oppilaat jotka olivat kävelleet puistossa saivat lähes 20% paremman tuloksen, kuin ensimmäisellä kerralla. Ryhmä joka käveli kaupungissa ei parantanut tulostaan. Toisessa samankaltaisessa tutkimuksessa masentuneet oppilaat paransivat myös merkittävästi tulostaan käveltyään hetken luonnossa ennen muistitehtävää.
2. Palauttaa psyykkistä energiaa
Mikäli pääsi ei toimi kunnolla ja tuntuu, ettet jaksa keskittyä kunnolla, niin yksi keino palauttaa aivot normaaliin tilaan muita paremmin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinun pitää vaihtaa tällöin virkistävään ympäristöön, joka yleensä tarkoittaa ulkoilmaa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset saivat henkistä valppautta parannettua jo pelkästään katsellessaan kuvia luonnosta. Kaupungin kuvien katselulla ei ollut samanlaisia vaikutuksia.
3. Lievittää stressiä
Oletko jännitynyt ja stressantunut? Eräs tutkimus osoittaa, että oppilailla jotka lähetettiin kahdeksi yöksi metsään oli matalammat kortisolitasot kuin oppilailla, jotka viettivät saman ajan kaupungissa. Kortisolitasoja käytetään usein stressitason mittarina.
Toisessa tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että metsässä olevilla koehenkilöillä oli alhaisempi syke ja kortisolitasot, kuin kaupungissa olevilla verrokeilla.
Toimistotyöntekijöillä jo pelkästään luonnon näkeminen ikkunasta on yhteydessä pienempiin stressitasoihin ja parempaan työhyvinvointiin.
4. Hillitsee tulehdusta
Tulehdus on luonnollinen prosessi, jota keho käyttää vastatakseen ympäristöstä tuleviin uhkiin ja myrkkyihin. Pitkään jatkunut tulehdustila on yhdistetty moneen eri sairauteen. Pitkäkestoinen tulehdus aiheuttaa autoimmuunisairauksia, masennusta ja jopa syöpää.
Viettämällä aikaa enemmän luonnossa, voit saada pidettyä tulehduksen paremmin kurissa.
Tutkimusten mukaan luonnossa aikaa viettävillä ihmisillä on kehossaan matalampi tulehdustila, kuin kaupungissa aikaa viettävillä ihmisillä. Vanhemmilla ihmisillä tehty tutkimus osoittaa, että tulehduksen hillitsemisen lisäksi luonnossa oleminen laskee myös verenpainetta.
5. Parantaa näköä
Suuri määrä tutkimuksia antaa osviittaa, että ulkoilma-aktiviteeteilla saattaa olla suojaava vaikutus silmiin ja erityisesti likinäköisyyteen.
Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan luonnossa olemisen lisääminen on yksinkertainen tapa pienentää lasten riskiä sairastua likinäköisyyteen, Australiassa tehtyyn tutkimukseen osallistui 2000 lasta. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän aikaa lapsi viettää luonnossa, sen pienempi riski hänellä on sairastua likinäköisyyteen. Samanlaista vaikutusta ei huomattu niillä, jotka harrastivat urheilua sisätiloissa. Tämä viittaa siihen, että syynä oli muukin kuin fyysinen aktiivisuus.
Taiwanissa tutkittiin kahta lähekkäin sijaitsevaa koulua, jossa likinäköisyys oli yhtä yleistä molemmissa. Tutkimuksessa toisen koulun oppilaita rohkaistiin ulkoilma-aktiviteetteihin. Vuoden jälkeen kontrolliryhmän oppilaista 17,65% kärsi myopiasta. Ulkoilma-aktiviteetteja harrastavilla lapsilla likinäkisyyttä oli vain 8.41% oppilaista.
6. Parantaa keskittymiskykyä
Tiedämme, että luonnossa oleminen virkistää ja parantaa tarkkaavaisuutta. Kalifornian Yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin kolmea ryhmää. Yksi ryhmä kävi kävelyllä luonnossa, toinen ryhmä käveli kaupungissa ja kolmas ryhmä lepäsi ja otti rennosti. Parhaiten oikolukua vaativassa testissä pärjäsi luontoryhmä.
Toisessa Michiganin Yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin samankaltaisia tuloksia, jopa luonnon näkeminen ikkunasta paransi kognitiivisia toimintoja.
Luonnossa olemisen vaikutus on niin suuri, että se auttaa jopa ADHD:sta kärsivien lasten keskittymisongelmiin, jo 20 minuuttia puistossa auttaa lapsia keskittymään paremmin. ”Annokset luontoa” tarjoavatkin turvallisen ja halvan työkalun hoidettaessa ADHD:n oireita, tutkijat sanoivat.
7. Terävöittää ajattelua ja lisää luovuutta
Kuvittele terapia, jolla ei ole tiedettyjä haittavaikutuksia, joka olisi aina käytettävissä ja pystyisi parantamaan kognitiivisia kykyjäsi ilmaiseksi. Eräässä tutkimuksessa pyydettiin kollegeoppilaita toistamaan numerosarjaa. Oppilaat suoriutuivat paljon paremmin testissä tehtyään kävelylenkin ulkona. Tämä tutkimus osoittaa monen muun tutkimuksen tapaan, kuinka luonto voi parantaa keskittymiskykyä ja muistia.
8. Saattaa pienentää riskiä sairastua syöpään
Tutkimus aiheesta on vasta alussa, mutta alustavat tutkimukset antavat viitteitä, että viettämällä aikaa luonnossa ja erityisesti metsässä, saatat stimuloida syöpää vastaan taistelevia proteiineja. Korkeammat tasot näitä proteiineja saattavat kestää jopa 7 päivää luonnossa vietetyn ajan jälkeen.
Japanissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että lähempänä luontoa asuvilla ihmisillä on pienempi kuolleisuus moniin eri syöpiin verrattuna ihmisiin, jotka asuvat kaupungissa.
9. Parantaa vastustuskykyä
Vuonna 2010 tehdyn tutkimuskatsauksen mukaan metsäympäristöllä on hyödyllinen vaikutus ihmisen immuunijärjestelmään. Se parantaa vastustuskykyä ja auttaa taistelussa vilustumista, flunssaa ja muita infektioita vastaan.
10. Vähentää ahdistusta ja masennusta
Ulkona oleminen, varsinkin yhdistettynä liikuntaan vähentää ahdistusta, masennusta ja muita psyykisiä ongelmia. Tutkimusten mukaan kävely metsässä parantaa myös itsetuntoa ja mielialaa.
11. Pienentää riskiä aikaiseen kuolemaan
Vihreällä ympäristöllä on on yhteys asukkaiden parempaan hyvinvointiin, kertoo saksalaistutkimus.
Myös kuolleisuus syöpään, keuhkosairauksiin ja munuaissairauksiin oli 12% pienempi ihmisillä, joiden asuinalueella oli enemmän puita.
Tutkijoiden mukaan syynä tähän on stressitasojen laskeminen, ärsykkeiden väheneminen ja rohkaistuminen fyysisiin aktiviteetteihin sekä kaupunkiympäristöä parempi ilmanlaatu. Myös luonnon positiivinen vaikutus mielenterveyteen parantaa yleistä hyvinvointia ja lisää pitkäikäisyyttä.
Alkuperäinen artikkeli: http://www.businessinsider.com/scientific-benefits-of-nature-outdoors-2016-4?r=US&IR=T&IR=T/#1-improved-short-term-memory-1