Wishlist

Checkout.fi

10 syytä miksi kurkuman syöminen päivittäin voi tehdä sinut onnellisemmaksi

10 syytä miksi kurkuman syöminen päivittäin voi tehdä sinut onnellisemmaksi

Published : 2017-07-24 16:35:37

Kurkumaa on käytetty lääkkeenä lähes 4000 vuotta Aasiassa. Viime aikoina tiede on myös länsimaissa vahvistanut kurkuman terveysvaikutukset. 

Alla 10 tieteellisesti vahvistettua kurkuman terveysvaikutusta:

1. Auttaa taistelussa syöpää vastaan

Jiangsu Institute of Cancer Researchin tutkimuksessa kurkumiinilla havaittiin olevan syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Normaalisti soluissamme toimii itsetuho mekanismi, joka estää solujen epänormaalin tai liian nopean jakautumisen, tätä kutsutaan apoptoosiksi. Syöpäsoluissa tämä mekanismi ei kuitenkaan toimi ja solut pääsevät jakautumaan hallitsemattomasti. Kurkumiini saattaa kuitenkin saada mekanismin toimimaan uudelleen, jonka jälkeen epänormaalit solut tuhoutuvat.

2. Auttaa hillitsemään kipua ja tulehdusta nivelissä

Intiassa Nirmala Medical Centren vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumiini on tehokkaampi hoitamaan reumaa kuin diklofenaakki, jota käytetään yleisesti reuman hoidossa. Lisäksi kurkumiinin käytöllä ei ole todettu ikäviä sivuvaikutuksia, jotka usein liittyvät lääkkeiden käyttöön.

Tel Avivissa Israelissa tehdyn tutkimuksen mukaan kurkumiini ehkäisee tulehdusta aiheuttavien solujen kasvua. Saksassa Munchenissa tehdyissä tutkimuksissa saatiin samankaltaisia tuloksia.

3. Puhdistaa ja tukee maksan hyvinvointia

Leicesterin yliopiston syöpäosaston tutkimuksen mukaan kurkumiini lisää voimakkaasti entsyymien määrää maksassa, jotka auttavat poistamaan epäpuhtauksia kehosta.

4. Vahva antioksidatiivinen vaikutus

Vuonna 2008 Ataturkin yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan kurkumiini tuhoaa tehokkaasti vapaita radikaaleja elimistöstä. Nämä molekyylit aiheuttavat epätoivottuja vaikutuksia kehossamme ja aiheuttavat vahinkoa DNA:han. Vapaita radikaaleja tulee elimistöömme mm. huonon ruokavalion, saasteiden, säteilyn ja tupakoinnin seurauksena. 

5. Potentiaalinen hoito Alzheimerin tautiin

Kaliforniassa UCLA Department of Neurologyn tekemän tutkimuksen mukaan kurkumiini saattaa olla potentiaalinen lääke Alzheimerin taudin hoidossa. Tutkijat havaitsivat, että kurkumiinia ottaneilla potilailla makrofagien toiminta oli huomattavasti tehokkaampaa. Makrofagit tuhoavat aivoihin kertynyttä plakkia, joka aiheuttaa ongelmia solujen välisessä kommunikoinnissa. 

Toisessa Japanissa tehdyssä tutkimusessa havaittiin, että 100 mg annos kurkumiinia päivittäin 12 viikon ajan paransi merkittävästi Alzheimer potilaiden toimintakykykä. 

6. Kelatoi raskasmetalleja aivoista

Toisessa UCLA:n tekemässä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että lyijystä johtuvat vauriot hermosoluille olivat merkittävästi pienemmät rotilla, joille annettiin kurkumiinia. Tutkijoiden mukaan kurkumiini auttaa kelatoimaan raskasmetalleja aivoista, tästä saattaa olla apua Alzheimerin taudista kärsiville. 

7. Edistää ruoansulatusta

Dyspepsia on ylävatsavaiva. Se oireilee ylävatsakipuna, epämiellyttävänä tunteena ylävatsan alueella, vatsan turvotuksena, röyhtäilynä ja pahoinvointina. Kurkumiinin on havaittu auttavan tehokkaasti dyspepsiaan, ja sitä määrätäänkiin monessa maassa dyspepsian hoitoon. 

Marylandin yliopiston tutkijoiden löydösten mukaan kurkumiini vaikuttaa lupaavalta hoidolta myös paksusuolen tulehdukseen. Kurkumiinia saaneilla potilailla oli merkittävästi suurempi todennäköisyys saada paksusuolen tulehdus remissioon, kuin plasebo ryhmällä.

8. Rauhoittaa ihottumaa ja kutinaa

2006 vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kurkuma tarjoaa turvallisen ja luonnollisen hoitokeinon iho-oireiden hoitoon. Kurkumiinia sisältäviä tinktuuroita, uutteita ja öljyjä voidaan käyttää alueille ihossa, joissa on ongelmia. Kurkumiini rauhoittaa entsyymien toimintaa, jotka aiheuttavat tulehdusreaktion. 

9. Ehkäisee tyypin 2 diabetesta

Diabetes lehdessä julkaistun satunnaistetun plasebokontrolloidun kaksoissokkotutkimuksen mukaan kurkumiini on erittäin tehokas ehkäisemään esidiabeteksen kehittymistä diabetekseksi. Yhdeksän kuukauden jälkeen 16,4% plaseboryhmästä sairastui diabetekseen, kurkumiinilla hoidetuista koehenkilöistä ei sairastunut yksikään. Tutkimuksen mukaan kurkumiini myös paransi haiman solujen toimintaa, jotka tuottavat ja vapauttavat insuliinia. 

10. Auttaa taistelussa masennusta vastaan

Marylandissa eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kurkumiinin havaittiin lisäävän tehokkaasti uusien aivosolujen kasvua hippokampuksessa. Tutkijoiden mukaan kurkumiini saattaa olla potentiaalinen vaihtoehto masennuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä myös ihmisillä, koska vauriot hippokampuksen hermosoluissa on yhdistetty masennukseen.

Panjabin ja Kalifornian yliopistoissa tehtyjen tutkimusten mukaan kurkumiini lisää dopamiinin ja serotoniin määrää aivoissa. Dopamiini säätelee aivojen palkitsemisjärjestelmää, joka on vastuussa nautinnosta ja motivaatiosta.

Serotoniini taas on isossa roolissa mielialan ja unen säätelyssä. Alhaiset serotoniinitasot on yhdistetty masennukseen ja kurkuma tarjoaa turvallisen vaihtoehdon kohottaa serotoniinitasoja luonnollisesti.

Lähteet: http://reset.me/story/10-reasons-eating-daily-turmeric-make-happier-healthier/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11712783

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665200/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929771/

Related posts

close

Wishlist