Kanelin 10 terveysvaikutusta

Kanelin 10 terveysvaikutusta

Published : 2017-11-08 17:39:28

Kaneli on herkullinen mauste, jota on arvostettu sen lääkinnällisten ominaisuuksien takia jo tuhansia vuosia. Moderni tiede on vahvistanut sen, jonka ihmiset ovat tienneet jo kautta historian.

Tässä kanelin 10 terveysvaikutusta, joita tieteelliset tutkimukset tukevat:

Kaneli sisältää suuren määrän ainesosia, joilla on voimakkaita lääkinnällisiä vaikutuksia

Kaneli on mauste, jota valmistetaan kanelipuun kuoren sisäosasta. Kanelin maku ja tuoksu tulee kanelialdehydi nimisestä yhdisteestä, joka on useiden kanelin terveysvaikutusten takana.

Kanelissa on hurja määrä antioksidantteja

Kaneli sisältää hurjan määrän voimakkaita antioksidantteja, jotka suojelevat elimistöä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. 

Kaneli selvisi voittajana tutkimuksessa, jossa testattiin 26 eri mausteen antioksidanttipitoisuuksia. Kaneli päihitti selvästi myös superfoodeina pidetyn valkosipulin sekä oreganon. 

Kaneli estää tulehdusta

Tulehduksella on elimistössä elintärkeitä tehtäviä. Se auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan ja korjaa kudosvaurioita. 

Tulehduksesta tulee kuitenkin ongelma, kun se se on pitkäaikainen ja hyökkää elimistön omia soluja vastaan. Tässä tapauksessa kaneli on erittäin hyödyllinen mauste. Tutkimusten mukaan kanelin antioksidantit suojaavat elimistöä tehokkaasti tulehdukselta.

Kaneli saattaa pienentää sydänsairauksien riskiä

Kaneli on yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua sydänsairauksiin, joka on yleisin syy ennenaikaiselle kuolemalle. 

Kaneli alentaa kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia ja triglyseridejä, samalla se nostaa hyvää HDL-kolesterolia. Äskettäin julkaistussa meta-analyysissa havaittiin, että jo pieni 120mg annos kanelia päivässä riittää hyödyllisiin vaikutuksiin. 

Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kanelin on havaittu laskevan myös verenpainetta.

Kaneli saattaa parantaa insuliiniherkkyyttä

Insuliini on yksi tärkeimmistä elimistön hormoneista, se säätelee aineenvaihduntaa ja energian käyttöä. Insuliini on myös välttämätön hormoni sokerin siirtämisessä verenkierrosta soluihin. 

Nykypäivänä ongelmana on, että useat ihmiset ovat immuuneja insuliinin vaikutuksille, tätä tilaa kutsutaan insuliiniresistenssiksi. 

Kaneli saattaa parantaa merkittävästi insuliiniresistenssiä, ja näin auttaa tämän tärkeän hormonin tehdä työnsä elimistössä.

Kaneli alentaa verensokeria ja auttaa diabeteksen ennaltaehkäisyssä

Kaneli on tunnettu sen verensokeria alentavasta vaikutuksesta. Se alentaa verensokeria monella eri mekanismilla.

Ensinnäkin, kanelin on osoitettu alentavan glukoosin määrä veressä aterian jälkeen. Kaneli vaikuttaa ruoansulatus entsyymeihin, jotka taas hidastavat hiilihydraattien imeytymistä elimistöön.

Toiseksi, kanelin ainesosat voivat matkia insuliinin vaikutuksia soluissa. Tämä parantaa huomattavasti glukoosin hyväksikäyttöä, vaikkakin sitä ei voi verrata insuliinin tehokkuuteen.

Lukuisat ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat vahvistaneet kanelin verensokeria alentavat vaikutukset. Kaneli voi laskea paastoverensokeria tutkimusten mukaan jopa 10-29%. 

Tehokas annos verensokerin alentamiseen on tyypillisesti 1-6g kanelia päivässä.

Kanelilla saattaa olla hyödyllisiä vaikutuksia rappeumasairauksissa

Alzheimerin ja Parkinsonin taudit ovat tyypillisimmät rappeumasairaudet. Kanelista löytyneiden yhdisteiden on havaittu estävän plakin muodostumista Alzheimer potilaiden aivoissa.

Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kaneli auttoi suojaamaan aivosoluja, normalisoimaan välittäjäaineiden tasoja ja parantamaan motoriikkaa. Tutkimuksia aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää ihmisillä.

Kaneli saattaa suojata syövältä

Kanelin potentiaalia syövän ehkäisyssä ja hoidossa on tutkittu laajasti. Todisteet rajoittuvat eläimillä ja koeputkissa tehtyihin tutkimuksiin. Niissä on saatu lupaavia tuloksia kanelin suojaavasta vaikutuksista syöpää vastaan.

Kanelin vaikutuksista elävien ja hengittävien ihmisten syöpiin tarvitaan vielä vahvistusta kontrolloiduista tutkimuksista.

Kaneli auttaa taistelussa bakteeri- ja sieni-infektioita vastaan

Kanelista löytyvä kanelialdehydi saattaa olla tehokas apu taistelussa eri infektioita vastaan. Kaneliöljyn on todettu hoitavan tehokkaasti sienten aiheuttamia hengitystie-infektioita. 

Kaneli saattaa ehkäistä tehokkaasti myös mm. Listeria ja Salmonella bakteerien kasvua. Kaneli saattaa lisäksi ehkäistä pahanhajuista hengitystä sekä reikien muodostumista hampaisiin.

Kaneli saattaa auttaa taistelussa HIV-virusta vastaan

Kassiakanelista valmistettu uute saattaa auttaa taistelussa HIV-1 virusta vastaan. Se on yleisin HIV-muoto ihmisillä.

Laboratoriotutkimuksessa testattiin 69 eri lääkinnällistä kasvia HIV-solujen hoidossa. Kaneli oli tehokkain hoitomuoto kaikista tutkituista kasveista.

On parempi käyttää ceyloninkanelia 

Kaikki kanelit eivät ole samanarvoisia. Kassiakaneli sisältää merkittäviä määriä kumariinia, joka on haitallista suurina annoksina. Ceyloninkaneli ("aito" kaneli) on huomattavasti parempi vaihtoehto, koska se sisältää myrkyllistä kumariinia merkittävästi vähemmän kuin kassiakaneli.

Lähteet: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#section11

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14633804

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24019277

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946862

Related posts

close

Wishlist