Inkiväärin huikeat terveyshyödyt

Inkiväärin huikeat terveyshyödyt

Published : 2017-08-22 12:19:16

Inkivääri on maailman eniten käytetyin mauste. Inkivääri on kurkuman ja kardemumman sukulaiskasvi, joka selittää osittain sen huikeat terveyshyödyt. Kiinalaiset ja Intialaiset ovat käyttäneet inkivääriä lääkkeenä jo noin 5000 vuoden ajan, se oli erittäin arvokas mauste myös antiikin Roomassa. 

Inkivääristä löytyy 115 erillaista kemiallista komponenttia, kasvin lääkinnällisistä ominaisuuksista vastaavat pääasiassa kuitenkin gingerolit. Inkivääriä ja etenkin gingeroleja on tutkittu laajasti kliinisissä tutkimuksissa ja tutkimukset vahvistavat käsitystä miksi inkivääriä kannattaisi käyttää säännöllisesti.

Inkiväärin tieteellisesti vahvistetut terveysvaikutukset:

Sydänsairaudet ja aivoinfarkti

Kaksi maailman tappavinta tautia on mahdollista pitää loitolla säännöllisellä inkiväärin käytöllä, varsinkin käytettynä yhdessä muiden superfoodien kanssa. Valkosipulilla, inkiväärillä ja sipuleilla on kaikilla terveyttä edistäviä vaikutuksia ja yhdessä käytettynä ne ovat tehokas keino estää sydänkohtaukset ja halvaukset.

Ruoansulatusvaivat ja pahoinvointi

Olipa kyseessä pieni vatsakipu, aamupahoinvointi tai raskauspahoinvointi, inkivääri on tehokas apu näihin vaivoihin. Inkivääriä on käytetty jo tuhansia vuosia tehokkaana ja luonnollisena hoitona vatsavaivoihin. Hiljattain Taiwanilaiset tutkijat huomasivat, että 3 kapselia (yhteensä 1,2 grammaa) inkivääriä auttaa tehokkaasti dyspepsiasta kärsivien potilaiden vaivoihin. Dyspepsia ilmenee aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, kipuna tai polttona, pahoinvointina, jopa oksenteluna. 

Inkivääriä auttaa vatsan turpoamiseen ja ummetukseen, koska se rentouttaa vatsan lihaksia ja auttaa ruokaa siirtymään paremmin suolistossa eteenpäin.

Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan inkivääri auttoi jopa kemoterapiasta johtuvaan pahoinvointiin. Inkivääristä saatin apua ensimmäisten 6-24 tunnin aikana kemoterapian jälkeen.

Imeytymishäiriö

Ruoan häiriötön kulkeutuminen suolistossa ja ravinteiden imeytyminen ovat elintärkeitä terveyden ylläpidossa. Ruoan jäädessä jumiin elimistössä se voi aiheuttaa vakavia vaivoja aina pilaantumisesta, suolen tukkeutumiseen, joka on hengenvaarallinen sairaalahoitoa vaativa vaiva.

Ruoan huono imeytyminen aiheuttaa myös monenlaisia vaivoja, koska elimistö ei saa tarvitsemiansa ravinteita. Inkivääristä onkin suuri apu ravinteiden imeytymisessä, ja sitä kautta immuunipuolustuksen vahvistamisessa.

Vastustukyky ja hengitys

Inkivääriä on ylistetty Ayurvedassa tuhansia vuosia sen vastustuskykyä parantavien ominaisuuksien takia. Ayurvedan mukaan inkivääri pystyy estämään myrkkyjen kerääntymisen elimistöön sen kehoa lämmittävien ominaisuuksien takia. Inkivääri on myös tunnettu imusuoniston toiminnan tehostamisesta. Imusuonisto toimii kehon viemäriverkostona puhdistaen elimistöön kertyneitä myrkkyjä. 

Imusuoniston ollessa kunnossa riski sairastua hengitystieinfektioihin pienenee merkittävästi. Inkivääri yhdistettynä eukalyptus öljyyn on todella tehokas keino tehostamaan vastustuskykyä ja parantamaan hengitystä.

Bakteeri-infektiot

The Journal of Microbiology and Antimicrobials julkaisi tutkimuksen vuonna 2011, jossa testattiin inkiväärin tehokkuutta immuunipuolustuksen tehostamisessa. Inkiväärin ja perinteisten antibioottien tehoa verrattiin Staphylococcus aureus ja Streptococcus pyogenes bakteerien aiheuttamia sairauksia vastaan. Tutkijat havaitsivat, että inkivääri oli tehokkaampi bakteeritartuntoja vastaan joka kerta.

Lääkkeet - Kloramfenikoli, ampisiliini ja tetrasykliini eivät pärjänneet vertailussa inkivääriuutetta vastaan. Tämä on erittäin tärkeää, koska kyseiset bakteerit ovat todella yleisiä bakteereita sairaaloissa, ja ne aiheuttavat usein vaarallisia komplikaatioita heikkokuntoisille potilaille.

Sieni-infektiot

Sieni-infektiot ovat yksi vaikeimmin kontrolloitavista infektioista, koska niiden vastutuskyky perinteisille lääkkeille kasvaa kovaa vauhtia. Inkivääri toimiikin tehokkaana hoitona sieni-infektioiden hoidossa. Carletonin yliopisto tutki 29 kasviuutetta sieni-infektioiden hoidossa ja inkivääri oli niistä tehokkain hoitomuoto infektioita vastaan.

Vatsahaava ja refluksitauti

Tutkijat ovat tienneet jo 1980-luvulta lähtien, että inkiväärillä voidaan parantaa vatsahaava. Hiljattain Intialaiset tutkijat pystyivät tarkemmin todentamaan inkiväärin lääkinnälliset vaikutukset vatsahaavan hoidossa. Molecular and Food Research julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan inkiväärillä oli 6-8 kertaa enemmän potentiaalia kuin lansopratsolilla, jota käytetään yleisesti vatsahaavan ja refluksitaudin hoidossa. 

Kipu

Inkivääri on tunnettu sen kipua lievittävistä vaikutuksista. Inkiväärin vaikuttavat komponenttien gingerolien toimintamekanismi on samankaltainen kuin kapsaisiinillä, joka antaa chilille sen tulisuuden. Inkivääri sitoutuu vanilloidireseptoreihin, jota kautta se lievittää kipua ja tulehdusta. 

Tutkimusten mukaan inkivääri lievittää myös kivuliaita kuukautiskipuja. Tuoreessa plasebokontrolloidussa tutkimuksessa tutkittiin inkiväärin tehoa naisoppilaiden kuukautiskipuihin. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään ja heille annettiin joko inkivääriä tai lumelääkettä. Inkivääriryhmässä 83% prosenttia ilmoitti oireiden helpottavan merkittävästi, plaseboryhmän luku oli 47%, tutkimukseen osallistui 70 naista. 

Syöpä

Minnesotan yliopiston tutkijat antoivat ilman immuunijärjestelmää oleville hiirille gingeroleja ja havaitsivat, että se hillitsi tehokkaasti paksusuolen syövän leviämistä. Michiganin yliopiston tutkijat vahvistivat tulokset myös munasarjasyövän osalta. 

Diabetes

Gingerolien on tiedetty jo pitkään luonnollisesti parantavan insuuliniherkkyyttä. Vuonna 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan inkivääri hillitsee sorbitolin kerääntymistä vereen. Toisin sanoen inkivääri siis estää diabeteksen kehittymistä ja suojaa diabeteksen komplikaatioilta, kuten retinopatialta.

Kolesteroli

Iranissa tehdyssä 45 päivää kestäneessä kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa tutkittiin 85 korkeasta kolesterolista kärsinyttä koehenkilöä. Inkivääriä ottaneiden koehenkilöiden kolesteroliarvot laskivat merkittävästi enemmän verrattuna plaseboryhmään.

Toinen rotilla tehty tutkimus vahvistaa näitä löydöksiä. Tutkijat havaitsivat, että inkivääriuute laski LDL-kolesterolia yhtä tehokkaasti kuin atrovastatiini, jota käytetään yleisesti kolesterolilääkkeenä. 

Nivelreuma

Miamin yliopistossa tutkittiin inkivääriuutteen vaikutusta nivelreumasta kärsivien henkilöiden polvikivun hoidossa. Satunnaistettuun kontrolloituun tutkimukseen osallistui 261 koehenkilöä, tukimus kesti 6 viikkoa. Inkivääriuute hillitsi merkittäväst enemmäni nivelreumasta kärsivien koehenkilöiden polvikipuja verrattuna kontrolliryhmään, merkittäviä sivuvaikutuksia ei havaittu.

Parhaat tavat käyttää inkivääriä

Raaka inkivääri - Voit käyttää raakaa viipaloitua inkivääriä esimerkiksi smoothien tai vihermehun seassa.

Inkivääri tee - Lisää inkivääriuutetta lämpimään veteen ja nauti. Voit halutessasi lisätä hunajaa ja sitruunaa, niin saat loistavan makuista teetä! Käytä 2-3 kertaa päivässä lievittääksesi pahoinvointia, vatsakipuja tai tulehdusta.

Eteerinen öljy - Eteerinen öljy ja inkivääriuute ovat tehokkaimpia muotoja inkivääristä niiden korkean gingerolipitoisuuden takia. Lisää eteeristä öljyä 2-3 tippaa vartalovoiteeseen, suihkusaippuaan, löylyveteen tai kuumaan veteen ja höyryhengitä 2-3 minuuttia. Uutejauhetta on helppo käyttää teelusikan kärjellinen esimerkiksi teen tai smoothien sekaan.

Inkiväärijauhe - Voit käyttää inkiväärijauhetta monipuolisesti ruoanlaitossa tai antamaan hieman lisäpotkua smoothieen tai vihermehuun.

Alkuperäinen lähde: https://draxe.com/10-medicinal-ginger-health-benefits/

Related posts

close

Wishlist