Aminohapot

Proteiini on lihasten rakennusaine ja proteiini puolestaan rakentuu aminohappoketjuista. Aminohappojen tärkein tehtävä elimistössä on toimia lihasten ja muiden kudosten rakenneproteiineissa. Aminohappoja tarvitaan myös ravintoaineiden kuljettamiseen elimistössä ja ne osallistuvat lukuisiin biokemiallisiin reaktioihin, jotka säätelevät mm. kasvua, hormonitoimintaa, vastustuskykyä, tulehdusreaktioita ja hermoston välittäjäaineiden tuotantoa. Yksittäisenkin aminohapon puute voi aiheuttaa häiriöitä elimistön toiminnassa.

Ihmiselle välttämättömiä aminohappoja on 20, joista 11 elimistö osaa itse valmistaa. Loput yhdeksän välttämätöntä aminohappoa (histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini) on saatava ravinnosta. Kunkin yhdeksän ihmiselle välttämättömän aminohapon tarve on 0,5-1,5 g/vrk. Kaikkia aminohappoja tarvitaan proteiinien syntetisoimiseksi, joten jo yhden välttämättömän aminohapon puute häiritsee proteiinisynteesiä. Parhaat aminohapot tilaat meiltä!

Ravitsemuksellinen kokonaisuus ja aminohappojen tasapaino on tärkeää hyvinvointia edistettäessä. Yhtä ja samaa aminohappoa ei kannata käyttää pitkiä aikoja vaan aminohappolisillä mieluummin hoidetaan hetkittäisiä epätasapainotiloja. Tärkeää on kiinnittää huomiota riittävään ja hyvälaatuisten proteiinien saantiin ravinnosta. Oivallisia kasviproteiininlähteitä ovat esimerkiksi linssit, siemenet ja pähkinät.

Aktiiviset suodattimet

close

Wishlist