Toivelista

Checkout.fi

10 Chian siementen terveysvaikutusta

10 Chian siementen terveysvaikutusta

Published : 2017-06-07 10:49:57

Chian siemenet ovat yksi planeettamme terveellisimmistä ruoista. Ne ovat pakattu täyteen ravinteita, joista on hyötyä kehollesi ja aivoillesi. Siemenet sisältävät erityisen paljon kuituja, proteiinia sekä omega-3 rasvahappoja. 

1. Chian siemenet sisältävät hurjasti ravinteita, mutta vain vähän kaloreita

Chian siemenet ovat Salvia Hispanica kasvin pieniä mustia siemeniä. Kasvi on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa se oli aikoinaan Atsteekkien ja Mayojen tärkeä ravinnonlähde. Chiaa arvostettiin sen ominaisuudesta tarjota pitkäkestoista energiaa, sana chia tarkoittaakin Mayojen kielellä voimaa. Yksi 28 gramman annos chian siemeniä sisältää hurjat 11 g kuituja, 4 g proteiinia ja 9 g rasvaa, josta 5 grammaa Omega-3 rasvahappoja. Lisäksi chia on loistava magnesiumin, mangaanin, kalsiumin, fosforin, sinkin ja B-vitamiinien lähde. 

2. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteja

Chian siemenet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka suojelevat siementen rasvoja härskiintymästä. Antioksidantit suojaavat myös solujamme vapailta radikaaleilta, jotka tekevät tuhoa soluissa aiheuttaen vakavia sairauksia. 

3. Lähes kaikki siementen hiilihydraatit ovat kuituja

Yli 90% chian hiilihydraateista on kuituja, jotka eivät imeydy elimistöön. Kuidut eivät nosta verensokeria, eikä elimistön tarvitse tuottaa insuliinia sen imeytymistä varten, joten sitä ei voida laskea normaaliksi hiilihydraatiksi. Kuidut ovat loistavaa ravintoa suoliston hyville bakteereille, jotka ovat taas elintärkeitä terveyden kannalta. Chian siemenet sisältävät kuituja noin 40% painostaan, tämä tekee niistä yhden maailman parhaista kuidun lähteistä.

4. Chia sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia

Siemenet sisältävät proteiinia noin 20% painostaan. Se onkin yksi kasvikunnan parhaista proteiininlähteistä. Korkean proteiinin saannin on havaittu tutkimuksissa hillitsevän parhaiten ruokahalua ja yösyömistä. Proteiini on myös huomattavasti parhaiten painonpudotusta tukeva makroravinne.

5. Korkean kuitu- ja proteiinipitoisuuden takia se on loistava ruoka painonhallintaan

Kuidut imevät hurjasti vettä ja laajentuvat mahalaukussa, tämä lisää kylläisyyttä ja hidastaa ruoan imeytymistä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lisääntynyt kuidun saanti on yhteydessä matalampaan kehonpainoon. Chian proteiinit taas hillitsevät tehokkaasti ylensyöntiä.

6. Chian siemenet sisältävät runsaasti omega-3 rasvahappoja

Itseasiassa chian siemenet sisältävät enemmän omega-3 rasvahappoja kuin lohi. Tutkimusten mukaan chian siemenet lisäävät veren ALA ja EPA-pitoisuutta, mutta ei DHA:n. Saadaksesi kehosi ja aivojesi kipeästi tarvitsevaa DHA:ta, täytyy siis syödä rasvaista kalaa tai DHA:ta sisältäviä lisäravinteita.

7. Chian siemenet saattavat laskea riskiä sairastua sydänsairauksiin ja diabetekseen

Korkeasta kuitu-, proteiini- ja omega-3 pitoisuudesta johtuen chian siementen nauttiminen parantaa metabolista terveyttä. 

8. Ne sisältävät runsaasti useita luustolle tärkeitä ravinteita

Chian siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja proteiinia, jotka ovat tärkeitä luuston terveydelle. Siemenet sisältävät kalsiumia enemmän kuin suurin osa maitotuotteista, joten ne ovat erinomaista ravintoa ihmisille, jotka eivät käytä maitotuotteita.

9. Diabeetikot voivat saada merkittävää apua chian siemenistä

Parhaimmat tulokset chian siementen käytöstä ovat saaneet 2-tyypin diabeteksesta kärsivät potilaat. Torontossa tehdyn tutkimuksen mukaan diabetespotilaiden verenpaine laski 3-6 mm/Hg  ja tulehdusarvoa mittaava CRP laski jopa 40% chian siemeniä nauttineilla potilailla. Kontrolliryhmän arvoissa ei havaittu merkittäviä muutoksia. 

10. Ne saattavat parantaa urheilusuorituksia yhtä hyvin kuin urheilujuoma

Alabamassa pienelle koeryhmälle annettiin gatoradea ja toiselle ryhmälle puoliksi gatoradea ja puoliksi chian siemeniä. Osallistujat juoksivat ensin tunnin juoksumatolla, jonka jälkeen he juoksivat 10 kilometrin lenkin. Ryhmien välillä ei havaittu merkittävää eroa. Toisin sanoen urheilujuoman korvaaminen puoliksi chian siemenillä ei heikentänyt urheilijoiden suorituksia, lisää tutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan.

Chian siementen käyttö

Chian siemeniä on helppo nauttia; voit syödä niitä raakana, liottaa mehuun, lisätä vanukkaisiin, jälkiruokiin tai leivonnaisiin. Siemenet sopivat loistavasti myös muroihin, jogurttiin, kasvis- tai riisiannoksiin. Chian siemeniä voi käyttää myös munan korvikkeena tai kastikkeissa tekemään niistä paksumpia. Chian siemeniä olisi hyvä syödä 1,5 ruokalusikallista kaksi kertaa päivässä haluttujen vaikutusten saamiseksi.

Alkuperäinen artikkeli: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds

Aiheeseen liittyvät tuotteet

close

Toivelista