Tutkimus: Ashwagandha lievittää stressiä ja ahdistusta

Published : 2017-09-01 14:59:37

Ashwagandha on täydellinen yrtti kroonisesta stressistä kärsiville ihmisille. Ashwagandhasta saattaa olla iso apu myös masennuksen, ahdistuksen ja unettomuuden hoidossa.

Mikä on Ashwagandha ja miksi sillä on niin vahvistavia vaikutuksia?

Ashwagandha on intialainen yrtti, jota on käytetty jo vuosisatojen ajan yleisesti vahvistavana rohdoksena. Viime aikoina siitä on tehty satoja tieteellisiä tutkimuksia, jotka ovat vahvistaneet sen vakuuttavan tehon elimistöä vahvistavana rohdoksena. Ashwagandha saa olosi tuntumaan paremmalta, vahvemmalta ja terveemmältä. Ashwagandha toimii adaptogeeninä auttaen elimistöäsi sopeutumaan stressiin vahvistamalla immuunipuolustusta, hermostoa ja lisämunuaisia. 

Ashwagandha laski merkittävästi stressihormoni kortisolin määrää

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa testattiin ashwagandhan tehoa kroonisen stressin hoidossa. Satunnaistettuun kontrolloituun tutkimukseen osallistui 64 kroonisesta stressistä kärsivää aikuista. Tutkijat antoivat osallistujille kahdesti päivässä 300 mg ashwagandhauutetta tai lumelääkettä, tutkimus kesti 60 päivää.

Indian Journal of Psychological Medicine julkaisi tutkimuksen tulokset, jotka osoittivat ashwagandhan tehon stressitasojen hillitsemisessä. Ashwagandha ryhmän stressihormoni kortisolin määrät olivat 28% pienemmät kuin plaseboa saaneilla verrokeilla. Kortisoli on pienissä määrissä hyödyllinen, mutta pidempään jatkuneena korkeat kortisolitasot ovat erittäin haitallisia aiheuttaen monia sairauksia. 

Ashwagandha lievittää masennusta, ahdistusta ja auttaa unettomuuteen

Ashwagandhan hyödyt eivät lopu pelkästään matalampiin kortisolitasoihin. Ashwagandhauutetta ottaneet koehenkilöt saivat merkittävästi paremmat tulokset myös ahdistusta ja yleistä hyvinvointia mittaavissa psykologisissa testeissä. Mitä korkeammat pistemäärät koehenkilöt saivat testeissä, sitä stressaantuneempia he olivat. Yleistä hyvinvointia mittaavassa testissa ashwagandhaa ottaneet koehenkilöt saivat 72% matalammat pisteet kuin verrokit. Masennusta ja ahdistusta mittaavassa testissä pistemäärä tippui keskimäärin 44% verrattuna plaseboryhmään.

Ashwagandhaa ottaneet eivät tunteneet oloaan pelkästään vähemmän stressaantuneeksi, he tunsivat itsensä myös rentoutuneemmaksi, rauhallisemmaksi ja tuottavammaksi. Heidän yleinen elämänlaatu oli myös parantunut.

Käyttö ja annostus

Ashwagandhaa tulisi käyttää vähintään kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti saavuttaaksesi täyden hyödyn tästä loistavasta yrtistä. Sopiva käyttöannos on 300-500 mg uutetta kahdesti päivässä. Ashwagandha on voimakas elimistöä vahvistava adaptogeeni, jota on turvallisempi käyttää myös pidempiä aikoja. Kliinisissä tutkimuksissa käytöllä ei olla havaittu negatiivisia sivuvaikutuksia. Mikäli haluat turvallisen tavan lievittää masennusta, stressiä ja ahdistusta on ashwagandha kokeilemisen arvoinen rohdos. 

Alkuperäinen Artikkeli: https://universityhealthnews.com/daily/stress-anxiety/ashwagandha-benefits-ease-stress-and-anxiety-by-44-percent/