Valeriaanasta apu unettomuuteen, ahdistukseen ja korkeaan verenpaineeseen?

Valeriaanasta apu unettomuuteen, ahdistukseen ja korkeaan verenpaineeseen?

Published : 2017-10-26 11:31:22

Kärsitkö unettomuudesta vai oletko kyllästynyt huonoihin yöuniin? Tiesitkö, että on olemassa yrtti jota on käytetty jo lähes 2000 vuotta helpottamaan unettomuutta, ahdistusta ja levottomuutta. Tämän luonnollisen unilääkkeen nimi on valeriaana.

Valeriaanaa käytetään yleisesti sen unettavan ja ahdistusta vähentävien ominaisuuksien takia. Valeriaana onkin yleinen yrtti erilaisissa nukahtamista edistävissä teesekoituksissa. Unensaannin helpottamisen lisäksi valeriaana auttaa ahdistukseen, ja siitä saattaa olla apua jopa korkean verenpaineen hoidossa.

Valeriaanan 5 terveysvaikutusta

1. Auttaa luonnollisesti unettomuuteen

Tutkimukset osoittavat, että valeriaana vähentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja parantaa unen laatua. Valeriaanalla on myös huomattavasti vähemmän sivuvaikutuksia kuin perinteisillä unilääkkeillä, joten sitä on huomattavasti turvallisempi käyttää.

Ruotsin Föllingessä tehdyssä satunnaistetussa tutkimuksessa vertailtiin valeriaanan tehoa huonounisilla. Valeriaanaa ottaneista koehenkilöistä 44% kertoi nukkuneensa täydellisesti ja 89% kertoi nukkuneensa paremmin kuin normaalisti, mitään sivuvaikutuksia ei havaittu.

Valeriaanaa yhdistellään usein muiden rauhoittavien yrttien, kuten humalan, sitruunamelissan tai kärsimyskukan kanssa. Saksan Karlsruhessa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin unettomuudesta ja rauhattomuudesta kärsiviä lapsia. Lapsista, jotka saivat yhdistelmän valeriaanaa ja sitruunamelissaa 81% nukkui paremmin kuin plaseboa saaneet koehenkilöt, tutkimukseen osallistui 918 lasta.  

Valeriaanan teho perustuu sen vaikutukseen elimistön GABA:n tuotannossa, valeriaana lisää aivojen GABA-pitoisuutta. GABA on tärkein aivojen ja muun keskushermoston hermosolujen toimintaa jarruttava välittäjäaine, joten lisääntynyt GABA:n pitoisuus rauhoittaa ja helpottaa nukahtamista.

2. Vähentää ahdistusta

Valeriaanan ahdistusta lievittävät vaikutukset perustuvat sen ominaisuuksiin nostaa aivojen GABA-pitoisuutta. Lisääntynyt GABA:n määrä auttaa rauhoittumaan ja lievittämään ahdistusta. Masennuksen ja ahdistuksen hoidossa yleisesti käytetyt bentsodiatsepiinit ja barbituraatit vaikuttavat myös samalla mekanismilla. Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö voi aiheuttaa masennusta, koska bentsodiatsepiinit vähentävät aivojen serotoniinipitoisuutta. Bentsodiatsepiinit vähentävät myös aivojen muiden tärkeiden välittäjäaineiden kuten dopamiinin tuotantoa.

Onkin loistavaa, että luonnollisin keinoin voidaan saada samankaltainen vaikutus kuin lääkevalmisteilla, mutta ilman lääkkeiden vakavia sivuvaikutuksia. 

3. Alentaa verenpainetta

Ei varmasti ole mikään yllätys, että valeriaanasta saattaa olla apua myös korkean verenpaineen hoidossa. Samat kasvin aktiiviset komponentit, jotka auttavat stressiin ja ahdistuksen hoidossa saattavat auttaa myös verenpaineen säätelyssä.

Korkea verenpaine lisää riskiä halvaukseen ja sydänkohtaukseen, joten sitä kannattaa vältellä.

4. Helpottaa kuukautiskipuja

Valeriaanan rentouttavasta vaikutuksesta saattaa olla apua myös kuukautiskipujen lievittämisessä. Valeriaana on luonnollisesti rauhoittava ja lihaksia rentouttava yrtti, joten se voi hillitä tehokkaasti kovista kuukautiskivuista kärsivien naisten oireita. 

Iranissa vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan valeriaana oli tehokas hoitomuoto kivuliaista kuukautiskivuista kärsivien naisten hoidossa. Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 100 naista ja heille annettiin joko lumelääkettä tai 255 mg valeriaanauutetta kolmesti päivässä. Valeriaanaryhmän kuukautiskivut olivat merkittävästi pienemmät kuin plaseboa saaneilla verrokeilla.

5. Parantaa stressinsietokykyä 

Valeriaana saattaa olla loistava apu stressinhallinassa sen unenlaatua ja ahdistusta lientävien ominaisuuksien ansiosta. Krooninen stressi saattaa aiheuttaa ahdistusta, mutta myös ahdistus saattaa lisätä stressiä.

Nostamalla aivojen GABA-pitoisuuksia valeriaana helpottaa sekä kropan, että mielen rentoutumista. Rentoutuminen on stressin vastakohta, joten valeriaana on loistava luonnollinen tapa pitää stressitasot matalalla ja elämänlaatu korkealla.

Käyttö ja annostus

Valeriaanan vaikutus on tehokkainta, kun sitä on käytetty säännöllisesti vähintään kaksi viikkoa yhtäjaksoisesti. Vaikutukset saattavat näkyä vasta muutaman viikon käytön jälkeen.

Unettomuuden ja ahdistuksen hoidossa valeriaanaa suositellaan käytettäväksi 2-3 kertaa päivässä, viimeinen annos on suositeltu otettavaksi noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Suositeltu päiväannos on 250mg - 600mg standardoitua uutetta päivittäin.

Varoitukset

Ei suositella otettavaksi ennen tarkkuutta vaativien töiden tekemistä tai autolla ajamista. Valeriaana saattaa tehostaa alkoholin, masennuslääkkeiden ja unilääkkeiden vaikutusta, joten vältä yhteiskäyttöä näiden kanssa.

Lähteet: https://draxe.com/nutrition/valerian-root/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2678162

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14742369

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887410500317X

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21959068

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25495725

Aiheeseen liittyvät artikkelit